Committee


Sabrina Vlaskalic
President & Artistic Director

Klassiek gitaar is Sabrina`s grote passie en al sinds haar zevende jaar is dit instrument haar grote liefde. De vele schakeringen in klankkleur en timbre en hoe de kleinste beweging van een vinger, de subtielste verandering in een interpretatie te weeg kan brengen, dat is wat haar aantrekt in dit instrument.
Sabrina haar focus ligt op het spelen met de vele klankkleuren die de klassieke gitaar bied. Deze mogelijkheid van het instrument is voor haar in het bijzonder interessant vanwege een weinig voorkomende aandoening die zij heeft: synesthesie. Een neurologische aandoening waarbij iemand klanken, letters en cijfers ervaart als kleuren. Sabrina kan zich niet herinneren ooit de gitaar te hebben bespeeld zonder de klanken als vormen, kleuren of beweging waar te nemen. Synesthesie heeft haar de weg gewezen in haar zoektocht naar klankkleur en zonder twijfel haar muzikaliteit vormgegeven.

Met haar uitzonderlijk sterke band met de klassieke gitaar, geld Sabrina als een van `s werelds meest geliefde concertartiesten. Haar onvertogen expressieve kracht ligt in een diepgaand begrip van het timbre van de gitaar gecombineerd met een ongekende controle over de veranderingen van intensiteit en karakter.

Deze kwaliteiten in Sabrina`s spel waren ook Thérèse Wassily-Saba, journalist van Classical Guitar Magazine, opgevallen. "What impressed me most when I heard Sabrina was her broad range of expression: from the most delicate and intimate, caressing pianissimos to almost frighteningly powerful fortissimos...all at the service of her musical interpretation. Accompanying this powerful expressiveness was a strong sense of intention—she knew exactly what she wanted to say.”

Sabrina houdt ervan werken te spelen met een grote verscheidenheid en raffinement in timbre. Zij is zeer geïnteresseerd in het naar voren brengen van de karakteristieke en levendige muzikale elementen in Spaans repertoire, het verkennen van de vele tinten triestheid in de Braziliaanse saudade en de zalopojka van de Balkan, de hartverscheurende diepten van de Spaanse cante jonde , maar ook het interpreteren van moderne en hedendaagse muziek die timbre als deel van de muzikale zinsbouw gebruikt. Daarnaast voelt Sabrina een verantwoordelijkheid voor het uitdragen van haar eigen muzikale achtergrond en speelt daarom ook veelvuldig werken in haar concerten van componisten geboren op de Balkan. Sinds zij in Nederland woont en werkt, heeft zij ook met grote regelmaat werken uitgevoerd en in première gebracht van Nederlandse componisten. Toen zij aangesteld werd aan het Prins Claus Conservatorium in Groningen, werd Sabrina met haar drieëntwintig jaar de jongste hoofdvakdocent klassiek gitaar in de wereld. En het is nog steeds in Groningen waar ze haar liefde voor de klassiek gitaar deelt met haar studenten. Het afgelopen jaar is zij de Dutch Guitar Foundation begonnen, een organisatie opgericht voor het voor het verrijken en versterken van de klassieke gitaar in Nederland, het uitbouwen van een internationaal netwerk en het bewaren en bewaken van de traditie van dit instrument in Nederland.

Zichzelf verder ontwikkelen als musicus en artiest is iets wat Sabrina altijd wil blijven doen. Zo is zij momenteel haar Doctoral Studies aan het Guildhall School of Music and Drama in London aan het afronden. Haar thesis focust op timbre, een weergave van haar liefde voor de klankkleuren van de gitaar in de academische wereld.
Met haar gitaar reist zij de wereld rond, concerten gevend van Rusland tot en met Mexico. Vaak krijgt zij na haar concerten te horen dat zij één is met haar instrument. Iets wat Sabrina geenszins bezwaarlijk vindt om te horen, per slot van rekening is de gitaar haar grote liefde. Sabrina`s vriend is ook klassiek gitarist, van zijn kant zal dan ook geen jaloezie komen.


Remco de Haan
Vice President & Business Advisor

Remco de Haan is a former member of the Groningen Guitar Duo. In 1988 the duo won the first prize at the `Troi¬sième Concours International de Guitare en Duo' in Montéli¬mar, France. They performed on all continents and gave concerts in halls such as Carnegie Hall - New York, Bunka Kaikan - Tokyo and Purcell Room - Londen. Radio- and television recordings were made by the BBC, ORTF, NOS and the Turkish, Suriname, Colombian, Ecuadorian en Israeli television. The eighth cd of the duo, titled 'the John McLaughlin Suites', contains arrangements made by the GGD of the music of the British jazz guitarist John McLaughlin. In 2004 the duo released the ninth cd ‘Dedicatoria’, which has been dedicated to the legendary guitarist Julian Bream. Julian Bream himself wrote about the cd: ‘this album sounds very well, thank you for the dedication’. In 2007 the cd ‘The Crimson King Fantasy’ was released, containing arrangements of music by the British rockband King Crimson. Guitarist and founder of King Crimson Robert Fripp wrote about the arrangement: ‘My congratulations on your work. Superb’.

In 2009 the cd ‘The Body Of Your Dreams’ was released. This cd contains the complete works for two guitars by the Dutch composer Jacob ter Veldhuis. Nearly all the compositions on this cd have been dedicated to the Groningen Guitar Duo. Remco is currenly working at the Prince Claus Conservatory in Groningen, coordinating the modules ‘entrepreneurship for musicians’ in both bachelor and master.


Jorrit Douwes
Vice President & Project Manager

Na gediagnosticeerd te zijn met dyslexie vervolgde Jorrit zijn middelbareschoolcarriére met een duidelijke richting, die van de kunst én de kunstnijverheid. Daar begon Jorrit zijn artistieke loopbaan als klassiek gitarist en timmerman. Hij specialiseerde zich in het restaureren van historische houten gebouwen en is bijzonder trots op het werk dat hij verrichtte bij de restauratie van de Sint Pieter en Paul Basiliek in Paramaribo, Suriname.

Jorrit heeft een gevariëerde carrière in de klassiek muziek, Zo speelde hij in Nederland o.a. bij het Twents Gitaar Festival in Enschede, in de de Nootstop Gitaar Series in Tilburg en in de Dutch Music Barn in Markelo. Samen met zijn duopartner Sabrina Vlaskalic maakte hij in 2016 een concertreis door Rusland en staat er voor de zomer van 2018 concerten in Indonesië op het programma. Ook in de kamermuziek is Jorrit actief, zo gaf hij concerten samen met de sopraan Christy Luth en voerde hij samen met het kamerkoor Cigale de Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco uit.

Door het Nordhorn Guitar Festival en de “Alexander Matyaev Competition” in Kirov, Rusland werd Jorrit uitgenodigd om in de jury plaats te nemen en masterclasses te geven.

Het repertoire dat Jorrit speelt is een uitgekiende mix van traditionele composities geschreven voor de gitaar. De componist die veelvuldig in zijn concerten voorbij komt is de Paraguayaanse componist Agustin Barrios Mangore, ook wel bekend als de Chopin van de gitaar. Naast de werken van Barrios maken ook de gepassioneerde werken van de Falla, de impressionistische Sonata van Antonio Jose en het Spaans modernistische getinte Tiënto van Ohana`s deel uit van zijn huidige repertoire.

Als gepassioneerd docent is Jorrit toegewijd aan het delen van zijn interesse en kennis van de klassieke gitaar, dit doet hij o.a. door het voorbereiden van jonge Nederlandse gitaristen op het toelatingsexamen van het conservatorium. Een van Jorrits zorgen is het afnemen van het aantal Nederlandse gitaarstudenten op de conservatoriam en hij ziet het begeleiden van jonge gitaristen naar het toelatingsexamen als een manier om zijn steen bij te dragen aan een stabiele toekomst voor de klassieke gitaar in Nederland. In 2017 richtte Jorrit de Dutch Guitar Foundation op, een organisatie voor het verrijken van de klassieke gitaar in Nederland, het uitbouwen van een internationaal netwerk en het bewaren en bewaken van de traditie van de klassiek gitaar in Nederland.

Jorrit behaalde zijn Masterdiploma aan het Prins Claus Conservatorium, waar hij deel uitmaakte van de eerste generatie masterstudenten van deze afdeling.

Jorrit zijn favoriete boom groeit in de tropische regenwouden en draagt de naam Peltogyne – purperhart.


Tom Edskes
Communicatie & Marketing

Tom Edskes (1984) is musicus, verteller, organisator, historicus, componist en docent.

Zo vormt Tom met gitarist Sjors Holleboom het Stretto Gitaarduo en voerde hij samen met Sjors o.a. het Concert voor Twee Gitaren en Twaalf Strijkers van Ton de Leeuw uit.
In het Mandolinekamerorkest Het Consort o.l.v. Alex Timmerman vervult Tom de rol van eerste gitarist Zo mocht hij met Het Consort al concertreizen maken naar Italië, Frankrijk en zomer 2017 naar het Fringe Festival Edinburgh.

Als organisator is Tom betrokken (geweest) bij projecten klein en groot. Zo was hij jarenlang medewerker bij het Internationaal Gitaarfestival Zwolle, stond hij aan de wieg van het Vers Ensemble voor hedendaagse muziek en maakt hij deel uit van het team achter de Dutch Guitar Foundation.

Archieven, bibliotheken en zolderkamers. maken deel uit van Toms natuurlijke habitat Het is daar dat hij onderzoek doet naar de geschiedenis van de gitaar in Nederland. Zo vond o.a. hij al het complete oeuvre van de vooroorlogse gitarist August J. Gaiser terug en herontdekte hij de orkestpartituur van het gitaarconcert van Wolfgang Wijdeveld.

Als docent is Tom heeft zijn eigen lespraktijk in Zwolle, Hattem en Putten en heeft hij in die plaatsen een mooi aantal leerlingen dat wekelijks voor les komt. Ook geeft hij les bij Cultuurplein Noord Veluwe waar hij ook het jeugdorkest onder zijn hoede heeft.

Naast dit alles schrijft en arrangeert Tom muziek voor de concert- en lespraktijk. Zijn Dickinson liederen werden al uitgevoerd in Calgary en San Diego en schreef hij en set liederen op teksten van Vasalis voor het Asteria Ensemble.

DGF vrijwilligers


Tessa van der Veen

Tessa van der Veen (1996) is een klassiek gitariste geboren en getogen te Leeuwarden. Ze begon op 8-jarige leeftijd met gitaarlessen op Parnas, het lokale centrum voor de kunsten. Daar leerde ze veel stijlen, maar vond ze haar uiteindelijke favoriet in de klassieke gitaar. Nu studeert ze dat dan ook aan het Prins Claus Conservatorium te Groningen onder de gepassioneerde supervisie van Sabrina Vlaskalic.

Tessa is een actief lid van meerdere gitaarorkesten en -ensembles en heeft workshops gevolgd bij Zoran Dukic, Sanel Redzic en Marko Topchii, evenals masterclasses bij Leo Brouwer, Costas Cotsiolis, Paolo Pegoraro, Gerhard Reichenbach, Gabriel Bianco, Thomas Offermann en Goran Krivokapic.

DGF Board

  • Judith de Haan

    Voorzitter

  • Walter Berghoef

    Secretaris

  • Lieuwe Osinga

    Penningmeester

Stichting Dutch Guitar Foundation


Sijgersmaheerd 50,
Groningen 9737 VE,
The Netherlands
Chamber of Commerce (KvK Number): 68676522
Fiscal number: 857545802

dutchguitarfoundation@gmail.com