Concerts & Tickets

MAANDAG

29 JANUARI, 
PRINCE CLAUS CONSERVATORIUM, NIEUWE ZAAL

Montenegrin Guitar Duo 

Aanvang concert: 20:00 uur


Het Montenegrin Guitar Duo (Goran Krivokapic en Danijel Cerovic) is een graag geziene gast op de internationale concertpodia. Zo waren ze o.a. al te horen en te zien bij het Kotor Art Festival, Koblenz International Guitar Festival en het Shenyang International Guitar Festival en nu dus in Groningen voor het openingsconcert van het eerste European Guitar Concerto Competition & Festival.

Goran en Danijel geven over de hele wereld niet alleen recitals als duo, maar ook concerten met orkest en verzorgen daarnaast regelmatig masterclasses. Naast hun status als internationaal vermaard gitaarduo wordt het Montenegrin Guitar Duo geroemd door zowel publiek als critici om hun arrangementen van de muziek van J.S. Bach. Verder wordt het duo veelvuldig gevraagd om plaats te nemen in jury`s.

Voor het openingsconcert in ons festival staat naast de muziek van Bach, ook de zeer gepassioneerde muziek van Astor Piazzolla en Manuel de Falla op het programma.

Ooit weleens de extremen van musiceren in een concert meegemaakt? Het Montenegrin Guitar Duo neemt je mee van de goddelijke geïnspireerde klanken van Bach naar de ongetemde passie van Piazzolla en de Falla. Al met al zal het een avond worden om als luisteraar nooit te vergeten.

Toegang € 20,- Voorverkoop € 15,-DONDERDAG

1 FEBRUARI, 
PRINCE CLAUS CONSERVATORIUM, AE ZAAL

Volos Guitar Trio

Aanvang concert: 20:00 uur


Costas Cotsiolis (Griekenland), Aniello Desiderio (Italië) en Zoran Dukic (Kroatië) zijn legendes in de wereld van de klassieke gitaar. Oftewel, drie legendes die met hun ongelooflijke spel de klassieke gitaar naar nieuwe hoogtes hebben gestuwd. Tientallen werken zijn aan hun opgedragen en door hun in première gebracht en honderden jonge gitaristen hebben masterclasses bij hun gevolgd of studeerden bij deze topmusici aan internationaal bekende conservatoria.

Kun je je voorstellen wat er gebeurt als deze drie mannen hun krachten bundelen op een podium?

Het Volos Guitar Trio zal jou een onvergetelijke avond bezorgen. Op het programma staat muziek uit Brazilië, Cuba, Argentinië, Spanje en van de Balkan. En ze spelen dit in alle mogelijke combinaties, zowel solo, duo als trio. Hun programma zal je ontroeren, doen lachen en enthousiast maken, want deze drie Mediterrane heren zijn onwaarschijnlijk 'groovy'.

Aniello, Costas en Zoran hebben opgetreden in elke uithoek van de wereld, maar nu voor het eerst als trio in Groningen. De Dutch Guitar Foundation is trots deze drie artiesten te mogen presenteren. Mis het niet want er staat muzikaal vuurwerk op het programma!

Toegang: € 20,- Voorverkoop, € 15,-ZATERDAG

3 FEBRUARI
DE OOSTERPOORT

Sabrina Vlaskalic,
Kamerorkest van het Noorden & Dimitris Spouras

Start concert: 20:15h


“De geur van magnolia`s, het zingen van vogels en het klateren van de fonteinen in de tuinen van het Palacio Real in Aranjuez.” zo omschreef Joaquin Rodrigo zijn ‘Concierto de Aranjuez’. Een werk dat geldt als het absolute hoogtepunt in het concertrepertoire voor klassiek gitaar.

Met het diep ontroerende Adagio, het tweede deel van dit concert, biedt het dan ook een van de meest intense en adembenemende ervaringen die de muziekliteratuur te bieden heeft,

De Dutch Guitar Foundation is bijzonder trots een van de meest expressieve solisten van dit moment te mogen voorstellen om u deze ervaring te brengen. De enige vrouwelijke solist in het eerste European Guitar Concerto Competition & Festival: de Servische gitariste Sabrina Vlaskalic.

Zij is een buitengewoon musicus, wiens kracht en expressie luisteraars zal weten weg te voeren van de concertzaal naar de tuinen van Aranjuez. Een speler die in een enkele emotie duizend nuances weet te vangen. Met de vele schakeringen in haar spel, de intensiteit hiervan en haar oog voor detail heeft zij publiek wereldwijd weten te betoveren.

Zij is een met haar gitaar en een meester in het veroveren van de harten van haar publiek.
Thérèse Wassily Saba van Classical Guitar Magazine omschreef dit als volgt:

"What impressed me most when I heard Sabrina was her broad range of expression: from the most delicate and intimate, caressing pianissimos to almost frighteningly powerful fortissimos... all at the service of her musical interpretation. Accompanying this powerful expressiveness was a strong sense of intention—she knew exactly what she wanted to say.”

Al met al een concert en solist om niet te missen. Kom en ervaar alle expressie die de gitaar te bieden heeft, solo en met orkest!ZONDAG

4 FEBRUARI
DE OOSTERPOORT

1st European Guitar Concerto Competition - GRAND FINALE
De vier finalisten met Kamerorkest van het Noorden o.l.v. Dimitris Spouras

Aanvang concert: 14:00Wist u dat Ivo Pogorelich, onder contract bij Deutsche Grammophon en een van ‘s werelds beroemdste pianisten ooit deelnam aan de Chopin Competitie? Klaarblijkelijk verliep het concours voor hem niet al te goed en hij moest de competitie al voortijdig verlaten.

Volgens sommige bronnen verliet bij het bekendmaken van Pogorelich’s uitsluiting jurylid Martha Argerich de zaal, verklarend dat Pogorelich een genie is. Uiteindelijk had dit hele gebeuren zo`n impact dat het Ivo Pogorelich bekender maakte dan de winnaar van de finale.

Gelijkwaardige dramatische gebeurtenissen kunnen we u niet beloven bij de 1ste European Guitar Concerto Competition, maar de juryleden hebben natuurlijk elk hun eigen mening. We zullen ze echter in geval van onenigheid proberen binnenboord te houden

Wat we wel kunnen beloven is dat onze vier finalisten gitaristen van wereldniveau zullen zijn, de beste exponenten van hun generatie. Want de uitgevoerde gitaarconcerten, Fantasie para un Gentilhombre en het Concierto de Aranjuez van Joaquin Rodrigo, behoren tot het moeilijkste wat de gitaarliteratuur te bieden heeft. Uitsluitend een solist van bijzondere klasse kan deze stukken uitvoeren

Misschien levert de finale een nieuwe Ivo Pogorelich van de gitaar op of dient de nieuwe Andres Segovia zich aan of een niet eerder ontdekt talent dat de wereld van de gitaar en haar muziek voorgoed zal veranderen.

Kom luisteren en neem de kans om uw eigen favoriet te kiezen door te stemmen voor de Publieksprijs.

En, mocht u het oneens zijn met de keuze voor de winnaar van de publieksprijs, storm niet de zaal uit, maar verklaar gerust de genialiteit van de door u gekozen speler


Reserveer uw tickets en plaats als plublieks jury!